دلایل خون دماغ کودکان
به طور کلی یکی از شایع ترین اتفاقاتی که برای هر کودک وجود دارد، خون دماغ شدن است. گاهی اوقات کودکان دچار خون دماغ های متعدد و پشت سر هم در روز های متوالی می شوند. همین امر می تواند والدین آن ها را نگران سازد. به همین منظور شما با مطالعه ی این مقاله، متوجه خواهید شد که علت خون دماغ شدن کودکان چیست.
به طور کلی داخل بینی هر انسانی، تشکیل شده از رگ ها و مویرگ های خونی بسیار زیادی است. این امر برای خونرسانی بینی و افزایش حس بویایی انسان می تواند از اهمیت بالایی برخوردار باشد. از مهمترین دلایلی که ما می توانیم برای خون دماغ کودکان نام ببریم، مبتلا شدن آن ها به سرماخوردگی، بروز برخی از حساسیت ها و همچنین عفونت سینوس می باشد.
گاهی دیگر نیز خون دماغ کودکان، بر اثر رطوبت پایین بینی و فرو کردن انگشت و اجسام خارجی در بینی است. مشکل های آناتومیک یا تومور های غیر طبیعی که در بینی وجود دارند، نیز می توانند باعث بروز خون دماغ در کودکان شوند. گاهی اوقات کودکان مجبور به استفاده از برخی از دارو های خاص هستند که از عوارض این دارو ها، ابتلا به خون دماغ می باشد. به همین دلیل اگر کودک شما دچار خون دماغ شد، بایستی حتماً با بررسی دقیق، علت و دلیل آن را مشخص نمایید، سپس به درمان آن اقدام کنید.
درمان خون دماغ در کودکان:
بیشتر اوقات خون دماغ کودکان، نیاز به درمان خاصی ندارد. با این حال پس از بروز این اتفاق ابتدا خونسردی خود را حفظ نمایید و سعی کنید که کودک دچار وحشت نشود. سپس برای قطع شدن خون دماغ او برخی از اقدامات را به شرح زیر انجام دهید:
در ابتدا بایستی کودک خود را به روی یک صندلی بنشانید و سر او را کمی به جلو خم کنید. در گذشته توصیه می شد که سر کودک به حالت بالا باشد اما در حال حاضر این مورد به علت ورود خون به دهان کودک توصیه نمی شود. زمانی که کودک خود را به آرامش رساندید و سر او به حالت پایین قرار گرفت، از یک دستمال نرم برای بینی او استفاده کنید. در واقع راه بینی او را توسط یک دستمال نرم ببندید. توجه داشته باشید که در زمان خون دماغ شدن، نباید بیش از اندازه دماغ کودک خود را فشار ندهید، بلکه این فشار بایستی کاملاً متوسط باشد و به گونه ای باشد که خون از دماغ کودک خارج نشود. حدود ۱۰ دقیقه این کار خود را ادامه دهید و سعی کنید در زمانی که دماغ کودک خود را می گیرید او را دلداری دهید و به او اطمینان دهید که این وضعیت به پایان خواهد رسید و به زودی خون دماغ او قطع خواهد شد.
سایر مراحل قطع خون دماغ در کودکان:
نکته ی مهم این است که به هیچ عنوان زود تر از ۱۰ دقیقه، دست خود را از روی دماغ کودک برندارید. چرا که باعث می شود خون دماغ کودک شما، با تاخیر بند آید. از جمله کار هایی که می توانید در این زمان انجام دهید، خواندن شعر، کتاب و یا تماشای انیمیشن می باشد.
نکته ی دیگر این است که معمولاً از هر دو سوراخ بینی کودک خونریزی صورت نمی گیرد. بلکه تنها یک سوراخ بینی درگیر می شود. به همین منظور برای اینکه کودک دچار پریشانی نشود، بهتر است که تنها سوراخ دماغی که دچار خونریزی شده است، را با دستمال ببندید. همچنین سعی کنید که کودک بتواند از طریق دماغ نیز تنفس خود را ادامه دهد. بعد از گذشت ۱۰ دقیقه، دستمال را از روی دماغ کودک به آرامی بردارید. اگر که خونریزی قطع شده بود و یا میزان آن بسیار کاهش پیدا کرده بود، می توانید به شستشوی صورت کودک خود بپردازید. در غیر این صورت اگر همچنان خونریزی ادامه داشت و این خونریزی با شدت همراه بود، توصیه می شود که به پزشک معالج مراجعه نمایید. توصیه ای که در این زمان به شما داریم، این است که در راه رسیدن به پزشک معالج، از یک کمپرس سرد در کنار بینی کودک استفاده کنید.
پیشگیری خون دماغ کودکان:
برای جلوگیری و پیشگیری از خون دماغ کودکان، بایستی اقداماتی را انجام دهید. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره نمودیم، کودکان میتوانند به صورت مدام دچار خونریزی دماغ شوند. چرا که دماغ آن ها حساس بوده و پوشش داخلی و رگ های بینی آن ها هنوز مقاومت لازم را پیدا نکرده اند. از همه مهمتر کودکان بدون ملاحظه، انگشت و اجسام خارجی را وارد دماغ خود می کنند. به همین منظور بسیار طبیعی است که دچار خون دماغ شوند. با این حال شما می توانید برخی از موارد را به منظور پیشگیری از بروز این اتفاق به شرح زیر انجام دهید:
اولین مسئله این است که همواره محیط خانه خود را مرطوب نگه دارید و از خشک شدن هوا جلوگیری نمایید. مورد دوم آموزش کودکان است. به آن ها بیاموزید که دست یا اشیا خارجی را وارد دماغ خود نکنند. همچنین آن ها را آموزش دهید که دماغ آن ها حساس است و انجام این کار باعث خونریزی دماغشان خواهد شد. از آنجایی که گاهی اوقات کودکان به صورت ناخودآگاه انگشت خود را در دماغ خود فرو می کنند، به شما توصیه می شود که ناخن های کودک را کاملاً کوتاه نگه دارید. در صورتی که علت خونریزی دماغ کودک شما، وجود برخی از تومور ها، ابتلا به سینوزیت، ابتلا به سرماخوردگی یا آلرژی باشد، بایستی به پزشک مراجعه نموده و این دلایل را برطرف کنید.
بیشتر بخوانید : انواع سونوگرافی و کاربرد آنها
زمان مراجعه به پزشک برای خون دماغ در کودکان:
با این حال، گاهی اوقات بایستی در همان زمانی که کودک دچار خون دماغ می شود، به پزشک مراجعه نمود. در واقع گذشت زمان و منتظر ماندن ۱۰ دقیقه برای این موارد نیاز نیست. این موقعیت ها به شرح زیر خواهند بود:
زمانی که کودک شما بر اثر سقوط از ارتفاع یا ضربه به سر یا بینی دچار خونریزی بینی می شود.
زمانی که کودک خون بسیار زیاد و قابل توجهی را در مدت زمان کوتاهی از دست می دهد.
اگر که کودک شما به تازگی یک داروی جدید مصرف کرده است و شما پیش بینی می کنید که به علت استفاده از آن داروی خاص دچار خونریزی شده است.
اگر کودک شما به صورت مدام خون دماغ میشود و این تکرار و توالی بیش از اندازه و غیر طبیعی باشد.
اگر شما علاوه بر خونریزی دماغ، شاهد خونریزی لثه ها و سایر بخش های دهان و بینی هستید.
به طور کلی در صورت بروز هر اتفاق غیر طبیعی و خارج از حالت عادی، می توانید به پزشک مراجعه نمایید تا در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد از آن جلوگیری کنید یا به درمان آن بپردازید.