کوررنگی چیست؟ علائم و درمان کوررنگی
یکی از بزرگترین نعمت های خدا به انسان نعمت بینایی و دیدن دنیای اطراف است. نعمت دیدن به انسان این امکان را می دهد تا اطراف و رنگ ها و جزئیات جهان را مشاهده کند. کوررنگی یک اختلال بینایی است. این اختلال بر توانایی فرد برای دیدن رنگ ها اثر می گذارد و زندگی روزمره را تحت تاثیر خود قرار می دهد. آگاهی و استفاده از تجربیات افرادی که با این موضوع مواجه هستند به ما کمک می کند تا درک بهتری از این اختلال داشته باشیم. هدف ما از نوشتن این مقاله آگاهی از اختلال کوررنگی و علل تاثیر گذار بر آن و روش های درمان آن است.
و اما کوررنگی
کور رنگی یک اختلال بینایی است. به طور کلی اکثر انسان ها با دید سالم می توانند رنگ های اطراف خود را به درستی تشخیص دهند. اما افرادی که دچار این اختلال هستند ممکن است دید متفاوتی از رنگ ها داشته باشند. به طور کلی ممکن است در تشخیص دادن یک و یا چندین رنگ مشکل داشته باشند که به این مشکل کور رنگی می گوییم. این وضعیت معمولا به دلیل نقص در سلول های مخروطی چشم ایجاد می شود که این سلول ها مسئول تشخیص رنگ ها هستند. به طور کلی انواع مختلفی از این بیماری وجود دارد، از جمله می توان به کور رنگی قرمز- سبز و آبی- زرد اشاره کرد. هر کدام از این کور رنگی ها تاثیرات خاص خود را بر بینایی افراد دارد و به نوعی یک اختلال بینایی محسوب می شود. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است در فعالیت های روزمره خود مثل انتخاب لباس دچار چالش هایی شوند.
کور رنگی قرمز- سبز از رایج ترین انواع این اختلال به شمار می رود. در این نوع اختلال فرد رنگ های قرمز و سبز را نمی تواند به درستی از هم تشخیص دهد.
آگاهی از این موضوع که کور رنگی چیست؟ و چه تاثیراتی بر زندگی انسان ها دارد می تواند به بهبود درک اجتماعی و ایجاد مکان هایی برای حمایت از این افراد کمک کند. در واقع این بیماری زمانی رخ می دهد که سلول های مخروطی شبکیه چشم به درستی عمل نکنند. در واقع این سلول ها مسئول پردازش نور و تصاویر وارد شده در چشم انسان هستند و نقص در کار این سلول ها باعث مشکل در دیدن رنگ ها و تشخیص آنها می شود. لازم به ذکر است که فرد مبتلا به این اختلال طیف گسترده ای از رنگ ها را می تواند ببیند و فقط در تشخیص و دیدن برخی از رنگ ها دچار مشکل است.
کوررنگی به دو دسته تقسیم می شود که در اینجا به اختصار به توضیح آن می پردازیم:
کوررنگی خفیف: به حالتی که فرد می تواند بیشتر رنگ ها را تشخیص دهد، اما در تشخیص رنگ های خاص مثل قرمز و سبز دچار مشکل است. این اختلال تاثیر زیادی نمی تواند بر زندگی فرد داشته باشد و با استفاده از تکنیک های خاص می توان آن را قابل تحمل کرد.
کوررنگی شدید: در این نوع اختلال فرد قادر به تشخیص هیچ رنگی نیست و دنیا را به صورت خاکستری میبیند. این نوع از این بیماری می تواند تاثیرات عمیقی بر زندگی و شغل فرد داشته باشد

علائم کوررنگی
از مهمترین علائم کوررنگی مشکل در تشخیص رنگ ها است. افرادی که به این اختلال بینایی دچار هستند ممکن است در تشخیص رنگ، مخصوصا رنگ قرمز و سبز دچار مشکل شوند. همچنین در فعالیت های روزمره خود مثل تشخیص علائم راهنمایی و رانندگی با چالش مواجه می شوند. دومین علامت برای آگاهی از این مشکل عدم توانایی در تشخیص رنگ های مشابه است، مثل رنگ زرد و خاکستری که فرد توانایی تشخیص آن را ندارد. همان طور که گفته شد فرد با این اختلال دنیای رنگی کمتری را تجربه میکند که خود نشانگر این اختلال است. علامت بعدی که می توان آن را نشان این اختلال دانست، عدم تشخیص رنگ در نور های مختلف است.
علت اختلال در تمایز رنگها
کوررنگی عمدتا به دلیل عوامل ژنتیکی و ارثی ایجاد می شود و بیشتر در مردان شایع است. علاوه بر عوامل ژنتیکی، برخی از بیماری ها نیز می توانند علت اختلال در تمایز رنگ ها باشد. برای مثال، بیماریهایی مثل دیابت، بیماری های چشمی مثل آب مروارید می تواند باعث این اختلال شود همچنین برخی از داروها و مواد شیمیایی می تواند بر روی بینایی فرد تاثیر بگذارد. در نهایت بالا رفتن سن نیز می تواند باعث این اختلال در بینایی افراد شود.

بیشتر بخوانید: ویروس جدید سال 1403 _ سویه جدید کرونا
درمان کوررنگی
متاسفانه هیچ دارویی برای درمان این بیماری وجود ندارد. این اختلال در اکثر اوقات ارثی است و درمان دارویی نمی تواند نقص های ژنتیکی را اصلاح کند. همچنین عمل جراحی برای درمان کور رنگی وجود ندارد. استفاده از لنز برای این بیماران پیشنهاد می شود. در واقع این لنزها درمان محسوب نمی شوند و فقط می توانند به دید افراد کمک کنند و امکان تشخیص بهتر رنگ ها را برای افراد فراهم می کنند. استفاده از عینک های مخصوص برای کوررنگی می تواند به برخی از افراد کمک کند تا دید بهتری داشته باشند و بتوانند رنگ ها را از هم تشخیص دهند. نحوه عملکرد این عینک ها به این صورت است که با تغییر کنتراست و افزایش آن به فرد کمک میکند تا بهتر بتواند رنگ ها را تشخیص دهد.
لازم به ذکر است که این عینک ها نیز درمان محسوب نمی شود. همان طور که گفتیم این عینک ها به فرد در تشخیص رنگ ها و داشتن دید بهتر کمک میکند.
کلام پایانی
در نهایت معاینه منظم چشم ها نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت بینایی و پیشگیری از ابتلا به مشکلات بینایی از جمله کوررنگی دارد. به طور کلی معاینه منظم و آگاهی از وضعیت چشم ها می تواند در پیشگیری از بیماری های چشمی داشتن دید درست و سالم موثر باشد. بنابراین توصیه می شود افرادی که سابقه خانوادگی کوررنگی دارند به طور منظم چشم های خود را معاینه و از سلامت بینایی خود اطمینان حاصل کنند. در واقع آموزش به افراد در رابطه با این اختلال برای نحوه مدیریت آن در موقعیت های مختلف بسیار مفید است.