۱۴ اسفند ۱۴۰۳ توسط modir 0 دیدگاه

تغذیه مناسب سالمندان | برنامه غذایی سالمندان

برنامه غذایی سالمندان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا افرادی که به سن سالمندی می رسند آسیب پذیرتر از دوران جوانی و میانسالی خود می شوند. بدن انسان در دوران جوانی برخی از مواد معدنی را به طور طبیعی تولید می کند که در سوخت و ساز بدن بسیار ضروری هستند. در دوران سالمندی در تولید برخی از مواد مفید برای بدن اختلال ایجاد می شود که باید آنها را با رژیم غذایی مناسب تامین کرد. برنامه غذایی که برای سالمندان در نظر گرفته می شود باید همه گروه های مواد غذایی را در بر بگیرد، حذف برخی از مواد غذایی ممکن است باعث کمبود ویتامین یا مواد معدنی در بدن سالمندان شود.

تغذیه در همه سنین از اهمیت زیادی برخوردار است اما در سالمندان تاثیر آن بیشتر می شود، زیرا سالمندان ممکن است با بیماری های مختلفی مواجه باشند و در مصرف برخی مواد غذایی محدودیت هایی داشته باشند. محدود بودن مصرف برخی مواد غذایی ممکن است مشکلاتی را برای سالمندان به وجود آورد اما با یک برنامه غذایی مناسب می توان از بروز مشکلاتی مثل کمبود ویتامین و مواد معدنی جلوگیری کرد.

برنامه غذایی سالمندان باید شامل کدام گروه های غذایی باشد؟

یکی از مهمترین گروه های غذایی که نباید از آن در برنامه غذایی سالمندان غافل شد، غلات است. غلات شامل نان، برنج، ماکارونی، سیب زمینی و… می شود. گروه غذایی غلات می تواند انرژی مورد نیاز سالمندان برای انجام فعالیت های روزمره را تامین کند. گروه بعدی که باید به آن اشاره کنیم، میوه و سبزیجات است. میوه و سبزیجات می توانند بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن شما را تامین کنند. لبنیات گروه دیگری است که برای سالمندان ضروری می باشد. لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، کشک و هر چیز دیگری که با این مواد تولید شده، می گردد. گروه لبنیات می توانند از پوکی استخوان که یکی از شایع ترین بیماری ها در دوران سالمندی بوده جلوگیری کنند.

از مصرف مایعات در برنامه غذایی سالمندان هرگز غافل نشوید. سالمندان کمتر از سایر افراد احساس تشنگی می کنند، این موضوع باعث می شود مشکلات جسمانی بسیار زیادی برای آنها به وجود آید. عفونت دستگاه ادراری و یبوست از جمله مشکلاتی هستند که مصرف کم مایعات ممکن است برای بدن سالمندان به وجود آورد. اگر سالمندان روزانه 6 الی 8 لیوان آب مصرف نکنند ممکن است احتمال ابتلا به مشکلات ناشی از کم آبی بیشتر شود.

جایگاه میان وعده ها در برنامه غذایی سالمندان

میان وعده در برنامه غذایی سالمندان جایگاه ویژه ای دارد، زیرا حجم غذایی که سالمندان می توانند بخورند کم است. با مصرف میان وعده هم می توان به تنظیم قند خون سالمندان کمک کرد و هم با کاهش انرژی در طول روز مواجه نخواهند شد. سالم بودن میان وعده ها موضوعی است که باید جدی گرفته شود. میان وعده های مضر نه تنها مشکلی را رفع نمی کنند بلکه ممکن است مشکلاتی را نیز برای سالمندان به وجود آورند.

اولین گروه از میان وعده ها که در برنامه غذایی سالمندان جایگاه ویژه ای دارد، آجیل های بدون نمک می باشند. آجیل ها دارای مواد معدنی بسیار زیادی بوده که در تامین انرژی روزانه افراد تاثیر بسیار زیادی دارند. میوه خشک از دیگر میان وعده های مفید برای سالمندان به شمار می رود. میوه های خشک شده طعم بسیار خوبی دارند و گزینه بسیار خوبی برای سالمندان به شمار می روند. میوه خشک شده می تواند انرژی افراد را افزایش داده و کمک کند تا سالمندان بتوانند تا رسیدن به وعده غذایی اصلی با مشکل خاصی مواجه نشوند. سالاد میوه را می توان از دیگر میان وعده های مفید برای سالمندان دانست. سالاد میوه می تواند به تامین فیبر مورد نیاز بدن کمک کند.

نکات مهم در برنامه غذایی سالمندان

یکی از نکات مهم در برنامه غذایی سالمندان امکان هضم آسان و راحت غذا می باشد. دستگاه گوارش انسان در دوران سالمندی ضعیف تر از قبل می شود و توانایی هضم همه غذاها را ندارد. غذاهایی باید مصرف شوند که زود هضم باشند تا سالمندان با مشکل گوارشی خاصی مواجه نشوند. پختن غذاها باید به طور کامل انجام شود، مواد غذایی اگر به خوبی پخته نشوند، به راحتی هضم نمی شوند. کم چرب بودن مواد غذایی به هضم بهتر آنها کمک می کند. غذاهایی که چرب هستند علاوه بر اینکه مشکلات زیادی برای سلامتی افراد به وجود می آروند، بسیار دیرتر از مواد غذایی کم چرب هضم می شوند.

لبنیاتی که در برنامه غذایی سالمندان قرار می گیرند، بهتر است از لبنیات کم چرب انتخاب شوند. لبنیات کم چرب بسیار زود هضم بوده و برای افراد سالمند گزینه بسیار مناسبی هستند. میوه هایی که سالمندان مصرف می کنند بهتر است از بین میوه های نرم انتخاب شوند. میوه های نرم بسیار راحت تر و سریع تر از میوه های سفت هضم می شوند.

چه غذاهایی برای سالمندان مناسب نیست؟

در این بخش قصد داریم چند نمونه از ممنوعات برنامه غذایی سالمندان را ذکر کنیم. یکی از مواردی که باید رعایت شود تخم مرغ خام و نیم پز می باشد. بعد از آن می توان گوشت خام و یا نیم پز شده را نام برد. کافئین از دیگر موادی بوده که مصرف آن برای سالمندان مناسب نیست. نوشابه های گازدار نیز برای افراد سالمند مناسب نیست. الکل و نوشیدنی های حاوی الکل از دیگر ممنوعات سالمندان به شمار می روند. فست فودها از دیگر ترکیبات ممنوعه برای سالمندان به شمار می روند. غذاهای فست فودی از دیگر غذاهای ممنوعه موجود در بازار به شمار می روند. چربی اشباع و نمک زیاد از جمله مواردی بوده که باعث می شوند سلامتی سالمندان به خطر بیفتد.

کلام پایانی

برنامه غذایی سالمندان موضوعی بود که در این مطلب سعی کردیم به طور کامل به آن بپردازیم. سالمندان افرادی هستند که وجود آنها در هر خانه ای نعمت محسوب می شود، این موضوع باعث شده تا برنامه غذایی سالمندان اهمیت بسیار زیادی پیدا کند. سالم بودن و داشتن ارزش غذایی بالا از جمله مواردی بوده که باید حتما در برنامه غذایی افراد سالمند رعایت شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *