28 مرداد 1402 توسط modir 0 دیدگاه

درمان و کنترل فشار خون در سالمند+ روش های آن

درمان و کنترل فشار خون در سالمند از جمله موضوعات مهمی بوده که در این مقاله قصد داریم مورد بررسی قرار دهیم. بیماری فشار خون، یک مشکل جدی است که علائم آن را می توان در تمام رده های سنی مشاهده کرد. اما بروز علائم فشار خون در افراد سالمند بیشتر است. فشار خون جزو آن دسته از مشکلاتی است که عدم توجه به آن می تواند منجر به بیماری های دیگر از جمله نارسایی کلیه شود. در صورت مشاهده علائم این مشکل باید به پزشک مراجعه نمود تا از همان ابتدا جهت درمان آن اقدام شود.

بهبود و کنترل فشار خون در سالمندان

بهبود و کنترل فشار خون در افراد سالخورده با یک سری روش ها، امکان پذیر است. پرستارانی که در این زمینه فعالیت می‌کنند، می‌دانند که کنترل و درمان فشار خون چقدر می تواند در وضعیت جسمانی افراد سالمند تاثیر داشته باشد. با انجام یک سری فعالیت ‌هایی که به کنترل فشار خون سالمندان کمک می‌کند، می‌توان جهت درمان این مشکل اقدام نمود.

فشار خون بالا در سالمندان می تواند منجر به بروز بیماری های دیگر در این دسته از افراد شود. اگر سالمندی در خانواده شما مبتلا به این بیماری است، حتما در رابطه با کنترل فشار خون به او اطلاعات لازم را انتقال دهید. بسیاری از افراد سالخورده در خصوص این مشکل اطلاعات کافی ندارند و عدم آگاهی در این رابطه می‌تواند شرایط آنها را بدتر کند.

فشار خون بالا در افراد کهنسال به چه علتی بروز می دهد؟

درمان فشار خون در سالمندن می تواند زمینه ساز بهبود وضعیت جسمانی او شود. فشار خون بالا (Hypertension)، یک بیماری مزمن است که باعث می شود خون در دیواره ‌های عروق بالاتر از حد طبیعی جریان یابد.

فشار خون بالا در افراد سالخورده، بسیار شایع می باشد و ممکن است به دلیل کاهش کارایی سیستم عصبی و عروقی در این گروه سنی به راحتی کنترل نشود. فشار خون بالا به طور معمول بدون علائم خاصی ایجاد می‌شود و از آن می توان به عنوان “قاتل ساکت” نام برد. برخی از سالمندان ممکن است در این رابطه علائمی مانند سردرد، سرگیجه، خستگی غیر معمول، تنگی نفس و تاری دید را تجربه کنند، اما ممکن است این علائم ناشی از عوامل دیگر باشند.

فشار خون بالا می‌تواند عوارض جدی برای سالمندان ایجاد کند که از جمله آنها می توان به بیماری های قلبی، عروقی و کلیوی اشاره نمود. فشار خون بالا به عنوان یک بیماری مزمن، نیاز به کنترل همیشگی و رسیدگی دائم دارد. در هر صورت، نیاز است که سالمندان با پزشک خود در رابطه با کنترل و درمان فشار خون بالای خود مشورت نمایند

آشنایی با انواع فشار خون در سالمندان

جهت درمان و کنترل فشار خون در سالمند باید یک سری نکات مهم را مدنظر قرار داد. در سالمندان، دو نوع اصلی از فشار خون وجود داشته که هر کدام از این موارد جهت درمان نیاز به بررسی دقیق دارند.

  • فشار خون سیستولیک

این نوع مشکل، زمانی اتفاق می افتد که فشار خون در لحظه انقباض قلب (زمانی که قلب، خون را به شدت پمپاژ می‌ کند) بالا می‌رود. این عملکرد قلبی در سالمندان عادی نیست. این امر ممکن است به دلیل افزایش سفتی و سختی عروق و کاهش انعطاف‌پذیری آن‌ها اتفاق بیفتد.

  • فشار خون دیاستولیک 

این نوع مشکل، زمانی اتفاق می افتد که فشار خون در لحظه استراحت قلب (زمانی که قلب به آرامی خون را پمپاژ می کند) کاهش می یابد. این نوع فشار خون ممکن است ناشی از مشکلاتی از جمله انسداد عروق، تجمع چربی در دیواره عروق، یا نارسایی عروقی باشد.

در برخی موارد، امکان دارد افراد سالمند همزمان به هر دو نوع فشار خون بالا مبتلا شوند. در هر صورت، تشخیص صحیح و درمان فشار خون بالا در کهنسالان نیازمند مراجعه به پزشک متخصص می باشد.

علائم فشار خون بالا در سالمندان چیست؟

کنترل فشار خون در سالمند باید زمانی انجام شود که شدت و نوع درجه این بیماری مزمن توسط پزشک متخصص مشخص شود. برخی از سالمندان ممکن است علائم زیر را تجربه کنند که نشانگر فشار خون بالا می‌باشند:

  • سردرد مزمن و شدید
  • سرگیجه
  • عدم تعادل
  • خستگی
  • ضعف غیرمعمول
  • تنگی نفس
  • تغییرات در دید (تاری دید)

در صورت تجربه هر یک از این علائم، مراجعه به پزشک الزامی است تا علت مورد نظر تشخیص و جهت درمان زودهنگام اقدام شود.  

روش های درمان و کنترل فشار خون در سالمند

فشار خون بالا و پایین در افراد سالمند به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. بعد از بررسی توسط پزشک، مشخص خواهد شد که فرد بیمار به چه نوع فشار خون مبتلا می باشد. روش های درمان و کنترل فشار خون در کهنسالان بر اساس درجه و شدت این بیماری مزمن می باشد که در ادامه به معرفی آنها خواهیم پرداخت.

  • استفاده از داروهای خاص فشار خون: درمان اصلی فشار خون با داروهای خاصی است که به کنترل فشار خون و تعادل آن کمک می‌کنند. تجویز داروهای فشار خون با توجه به صلاحدید پزشک می باشد. از مصرف بدون تجویز پزشک در رابطه با این داروها باید به شدت پرهیز نمود.
  • تغییرات در سبک زندگی: ایجاد تغییرات در سبک زندگی می تواند نقش قابل توجهی در کنترل فشار خون و تعادل آن داشته باشد. این تغییرات می تواند شامل کاهش مصرف نمک، افزایش فعالیت فیزیکی، حفظ وزن، مصرف میوه ‌ها و سبزیجات زیاد، و کاهش مصرف الکل باشد.
  • مدیریت استرس: استرس می‌تواند تاثیرات منفی بر فشار خون افراد سالمند داشته باشد. بنابراین، یادگیری روش‌های مدیریت استرس از جمله تنفس عمیق، یوگا، مدیتیشن، و روش‌های دیگر می‌تواند به افراد سالمند جهت درمان و کنترل استرس کمک شایان توجهی نماید.
  • بررسی منظم فشار خون: بررسی منظم فشار خون و مراجعه به پزشک برای آن دسته از افرادی که از بیماری مزمن فشار خون رنج می برند، اهمیت زیادی دارد. با بررسی دوره ای و منظم فشار خون در افراد سالمند می توان هرگونه تغییرات جسمی را شناسایی و جهت رفع مشکل اقدامات لازم را انجام داد.

هرچند این روش‌ها می‌توانند به کنترل  کمک کنند، اما برای هر مشکلی باید از رویکرد های خاص خود استفاده نمود. جهت درمان و کنترل فشار خون مخصوصا در افراد سالخورده نیاز است که به صورت دوره ای و منظم به پزشک متخصص مراجعه نمود.

و به این نکته توجه کنید که برای سالمندانی که توانایی جابه‌جایی ندارند میتوانید از مرکز هایی که خدمات پرستاری از سالمندان در منزل را دارند استفاده کنید ولی انتخاب مرکز پرستاری مطمئن کار سختی است و اعتماد به پرستاری که قرار است در محل سکونت شما حضور پیدا کند عملا جز دشوار ترین کارهایی است که برای بیمار یا سالمندان انجام میدهید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *