۲۸ آبان ۱۴۰۱ توسط modir 0 دیدگاه

بررسی علت بی‌خوابی و راه مناسب درمان

بی‌خوابی از آن دسته مشکلاتی است که احتمالا هر فردی در طی زندگی خود با آن درگیر شده است. مشکلی شایع که می‌تواند بر روی سلامت جسمانی و حتی روانی فرد تاثیرگذار بوده و موجب بروز مشکلات دیگری نیز بشود. به طور طبیعی بدن انسان، نیاز به خواب شبانه 8 ساعت دارد. با کم شدن میزان خواب یا کیفیت آن، ممکن است مشکلات بسیاری برای سلامت جسمانی فرد به وجود آید. این مشکلات بر روی سلامت روانی نیز تاثیر دارند. از همین رو بررسی بی‌خوابی به عنوان یک اختلال شایع و علت بی‌خوابی و راهکارهای درمان بی‌خوابی موضوع مهمی است. موضوعی که در ادامه به بحث و بررسی درباره آن‌ها خواهیم پرداخت.

بی‌خوابی شبانه؛ یک اختلال شایع خواب در افراد

بی‌خوابی یا insomnia در انگلیسی، یکی از مشکلات شایع است. مشکلی که به صورت خواب رفتن سخت و مشکل نشان داده می‌شود. حتما بارها تجربه کرده‌اید. برای خواب به تخت رفته‌اید و پس از گذشت مدت زمان طولانی همچنان بیدار هستید. این همان بی‌خوابی است که موجب بیدار شدن سخت و از دست دادن انرژی در طول روز برای شما خواهد شد.

معمولا بی‌خوابی به صورت دیر به خواب رفتن، سخت بیدار شدن از خواب، خستگی پس از بیدار شدن و مشکل در عملکرد روزانه به دلیل خستگی مفرط مشاهده می‌شود. از همین رو لازم است تا با بررسی این اختلال به عنوان یک مشکل، به دنبال علت بی‌خوابی باشیم.

اصلی‌ترین علائم نشان دهنده وجود اختلال بی‌خوابی در فرد

هر مشکلی با علائم و نشانه‌هایی همراه است. بی‌خوابی به عنوان یک اختلال جسمانی با خود علائمی را به همراه دارد. علائمی که بررسی آن‌ها به شما کمک می‌کند تا بتوانید برای به تشخیص رسیدن در مشکل و بررسی علت بی‌خوابی خود، نتیجه مناسبی را بگیرید.

برخی از اصلی‌ترین نشانه‌های ابتلا به بی‌خوابی در افراد عبارت است از:

  • شب‌ها تا دیگر وقت بیدار هستید و به هیچ عنوان نمی‌توانید به خواب بروید.
  • صبح زود از خواب بیدار شده و هرچه تلاش می‌کنید دوباره امکان خوابیدن را ندارید.
  • خواب شما منقطع است. در واقع در حین خواب بارها از خواب بیدار شده و خواب کاملی را ندارید.

این علائم می‌تواند سبب شود تا شما در طی روز علائم جسمانی خستگی و کوفتگی بدن را به همراه داشته باشید. ضمن اینکه خلقی تحریک پذیر داشته و ممکن است تمرکز خود را نیز بر روی موضوعات از دست بدهید.

10 عامل موثر در به وجود آمدن مشکلات بی‌خوابی

برای آن که بتوانید مشکل بی‌خوابی خود را از بین ببرید، ابتدا لازم است تا علت بی‌خوابی خود را پیدا کنید. برای هر فردی ممکن است علت بی‌خوابی با دیگری متفاوت باشد. از همین رو پیدا کردن مشکل و دلیل بی‌خوابی شما اهمیت بسیاری دارد. در ادامه با بررسی 10 مورد از مهم‌ترین علل بی‌خوابی، به شما در یافتن علت بی‌خوابی‌تان کمک خواهیم کرد.

1. درگیری با افسردگی

معمولا افرادی که با افسردگی دست و پنجه نرم می‌کنند، به سختی خواب خوب و کامل را تجربه خواهند کرد. افسردگی بر روی سطوح مختلف هورمونی بدن تاثیرگذار است. از همین رو با کاهش میزان هورمون‌های بدن و ایجاد تغییرات مختلف، می‌تواند موجب به هم خوردن نظم خواب فرد شود. در تحقیقات و آمار به دست آمده، یکی از علائم شایع برای افسردگی تغییرات واضح و اختلال در خواب شبانه روزی است.

2. عوامل مزاحم محیطی

اگر در محیطی پر نور، دارای سروصدا و عوامل مزاحم دیگر قرار داشته باشید، بدیهی است که خواب مناسبی را تجربه نخواهید کرد. عوامل محیطی می‌توانند در مراحل مختلف خواب مزاحم شما شوند و بر روی روند خوابتان تاثیرگذار باشند. از همین رو با از بین بردن عوامل محیطی می‌توانید خواب بهتری را در شبانه روز داشته باشید.

3. استفاده از برخی داروها

اگر از داروی خاصی استفاده می‌کنید، ممکن است آن دارو علت بی‌خوابی شما باشد. داروهای مختلف برای بیماری‌هایی مانند فشار، بیماری قلبی، بیماری قند یا هر بیماری دیگری می‌تواند نظم خواب شما را از بین ببرد. از همین رو در زمان تجویز هرگونه دارو، بهتر است تا نسبت به آثار آن دارو بر روی سیستم خواب اطلاعات کافی را از پزشک خود کسب کنید.

4. درگیری با هیجان شدید و بالا

علت بی‌خوابی دیگری که گاه مطرح می‌شود، درگیری با سطوح بالای هیجانات است. هیجانات که در قالب هیجانات مثبت و چه هیجانات منفی، می‌توانند برای شما علت بی‌خوابی باشند. اگر به فکر داشتن خوابی با کیفیت بالا هستید، تلاش کنید تا پیش از خواب با سطوح بالای هیجانات مثبت و منفی خود درگیر نشوید.

علت بی خوابی در شبانه روز | مرکز پرستاری توانا

5. استرس‌های طولانی در زندگی

استرس یک عامل مهم و اساسی دیگر در بروز بی‌خوابی برای افراد است. اگر در زندگی خود با استرس و فشارهای بسیار زیاد درگیر شوید، ممکن است خواب شما کیفیت خود را از دست بدهد. این مشکلی است که بسیاری از افراد به صورت منقطع یا دائمی در زندگی آن را تجربه می‌کنند.

6. خوابیدن بیش از اندازه در روز

یکی از اساسی‌ترین راهکارها برای خوابیدن خوب در شب، کاهش ساعات خواب در طول روز است. اگر در طول روز زمان بسیاری را بخوابید، خوابیدن شبانه برای شما بسیار سخت خواهد شد. از همین رو با تنظیم کردن میزان خواب خود در طول روز، می‌توانید خواب بهتر و باکیفیت‌تری را در طی شب داشته باشید.

7. ناراحتی‌های جسمانی و فیزیکی

به عنوان یک علت بی‌خوابی دیگر می‌توان به دردهای جسمانی و ناراحتی‌های مختلف فیزیکی اشاره کرد. دردهای جسمانی شما می‌تواند عاملی باشد که خواب شبانه‌تان مختل شود. از همین رو توجه داشته باشید که پیش از رفتن به تخت و خواب شبانه، دردهای جسمانی خود را به وسیله انواع مسکن و دارو کاهش دهید.

8. درگیری ذهنی و نشخوار فکری

بیش از اندازه فکر کردن، آن هم پیش از خواب می‌تواند یک علت بی‌خوابی مهم باشد. زمانی که پیش از خواب ذهنی مشغول و مشوش داشته باشید، ممکن است تا ساعت‌ها با این افکار درگیر شوید. از همین رو خواب شما مختل شده و مشکلاتی را برای به خواب رفتن تجربه می‌کنید.

9. استفاده از نیکوتین، کافئین و الکل

استفاده از نیکوتین، کافئین و الکل در طی ساعات منتهی به شب، یک عامل مهم برای بی‌خوابی است. اگر به چای و قهوه علاقه دارید، حتما تلاش کنید تا فاصله آن را با ساعات خواب خود تنظیم نمایید. همچنین در مصرف الکل و نیکوتین‌هایی مانند سیگار نیز در ساعات منتهی به شب تجدید نظر کنید تا خواب شبانه بهتری را داشته باشید.

10. استفاده از مواد غذایی سنگین پیش از خواب

خوردن شام سنگین و چرب می‌تواند به عنوان آخرین علت بی‌خوابی بیان شده در این بخش باشد. حتما بارها و بارها شنیده‌اید که خوردن شام سنگین، می‌تواند معده شما را اذیت کرده و موجب بی‌خوابی شما در طی شب شود.

آخرین نکات درباره علت بی‌خوابی

اگر به بی‌خوابی دچار هستید و از نداشتن خواب شبانه مناسب و کافی رنج می‌برید، لازم است تا علت بی‌خوابی خود را بیابید. در این مقاله با بررسی چیستی بی‌خوابی و چگونگی ظاهر شدن آن تلاش کردیم تا شما را با این مشکل رایج آشنا کنیم. در ادامه نیز به سراغ اصلی‌ترین عوامل و علل موثر در بروز بی‎خوابی رفتیم. با بررسی 10 علت بی‌خوابی، می‌توانید مشکلات بی‌خوابی خود را شناسایی کنید. از بین بردن این علل به شما کمک خواهد کرد تا بتوانید خواب شبانه کافی و باکیفیت بالاتری تجربه کنید و در طول روز انرژی بیشتری را برای فعالیت‌های خود داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *