10 تا از مهم ترین عوارض چاقی
رسیدن به تناسب اندام و وزن ایده آل فقط با هدف زیبایی توصیه نمی شود. متاسفانه بسیاری از افراد تصور می کنند که چون خودشان از اندام خود راضی هستند، نیازی نیست که چاقی و اضافه وزن خود را درمان کنند. اما واقعیت این است که عوارض و خطرات چاقی در بدن آنقدر شدید و نگران کننده هستند که اگر به آن ها توجه نداشته باشید، دیر یا زود گریبان گیر شما می شوند. آشنایی با عوارض چاقی برای ایجاد ترس و اضطراب برای افراد دارای اضافه وزن مهم نیست؛ بلکه این عوارض می توانند شما را هوشیارتر کنند که به موقع به فکر کاهش وزن خودتان باشید.
مهم ترین عوارض چاقی و اضافه وزن
اضافه وزن و چاقی ممکن است باعث افزایش ریسک ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی شود. به خصوص اگر در کنار اضافه وزن، با چربی های اضافه در کمر خودتان نیز مواجه باشید. با حفظ وزن مناسب و جلوگیری از چاقی بیش از حد، می توانید از خطر ابتلا به عوارض چاقی جلوگیری کنید. از جمله مهم ترین عوارض چاقی و اضافه وزن می توان به موارد زیر اشاره کرد.
عارضه 1: دیابت نوع 2؛ شایع ترین عارضه اضافه وزن
دیابت نوع 2 از جمله شایع ترین عوارض چاقی و اضافه وزن است. این نوع دیابت در اثر عدم رعایت سبک زندگی سالم رخ می دهد و خود دارای عوارض زیادی است. از جمله مهم ترین و شایع ترین عوارض اضافه وزن می توان به بیماری های قلبی و عروقی، سکته مغزی، بیماری های کلیوی، مشکلات چشمی و آسیب عصبی اشاره کرد. با کاهش 5 الی 7 درصد از وزن اولیه خودتان می توانید خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهید.
عارضه 2: فشار خون بالا
یکی دیگر از عارضههای چاقی که بسیار خطرناک نیز هست، فشار خون بالا است. افرادی که اندام بزرگ تری دارند، شاهد افزایش فشار خون خودشان هستند. چربی اضافه در بدن ممکن است به کلیه هایی که باعث تنظیم فشار خون می شوند، آسیب برساند. فشار خون بالا به رگ ها و سیستم قلی و عروقی نیز آسیب وارد می کند و باعث افزایش خطر حمله قلبی نیز خواهد شد.
عارضه 3: بیماری های قلبی و عروقی
بیماری های قلبی و عروقی از جمله خطرات چاقی هستند. چاقی باعث نارسایی قلبی، حمله و سکته قلبی، آنژین، ریتم غیر طبیعی قلب و بسیاری از مشکلات مختلف دیگر می شود. افزایش کلسترول، فشار خون بالا و گلوکز خون می تواند خطرات جدی را برای افراد به همراه داشته باشد. وقتی اضافه وزن دارید، قلب شما مجبور است که برای ارسال خون به تمام سلول های بدن سخت تلاش کند که این موضوع باعث از دست رفتن کارایی قلب نیز خواهد شد.
عارضه 4: سکته
سکته مغزی و قلبی جزء خطرناک ترین اتفاقاتی هستند که ممکن است همه شما با آن ها مواجه شوید. سکته مغزی زمانی رخ می دهد که یک رگ خونی در مغز شما مسدود شود و جریان خون به بخشی از مغز شما قطع گردد. سکته قلبی نیز در اثر گرفتگی رگ های قلبی رخ می دهد. فشار خون بالا عامل اصلی ابتلا به سکته مغزی است. با افزایش وزن، فشار خون افزایش پیدا کرده و این موضوع خطر سکته مغزی را چندین برابر افزایش می دهد.
عارضه 5: بیماری های کبدی و ابتلا به کبد چرب
یکی دیگر از عوارض اضافه وزن و چاقی، ابتلا به بیماری های کبدی است. بیماری کبد چرب شایع ترین نوع بیماری است که در اثر چاقی به وجود می آید. کبد چرب باعث نارسایی کبد شده و ممکن است در نهایت سیروز کبدی را نیز به همراه داشته باشد. افرادی که دارای مقاومت به انسولین هستند و چربی و قند خون بالایی دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض بیماری های کبدی قرار می گیرند. کاهش دارای مقاومت به انسولین، سطوح ناسالم چربی در خون، سندرم متابولیک، دیابت نوع 2 و ژن های خاصی هستند نیز می توانند به NAFLD و NASH مبتلا شوند. کاهش 3 الی 5 درصد از وزن بدن می تواند تاثیر زیادی روی کاهش خطر ابتلا به بیماری های کبدی داشته باشد.
عارضه 6: افزایش ریسک ابتلا به سرطان ها
در همه سرطان ها برخی از سلول های بدن شروع به رشد غیر طبیعی و خارج از کنترل می کنند. سلول های سرطانی به قسمت های مختلف بدن گسترش می یابند و رشد می کنند. مردان دارای اضافه وزن بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به سرطان هستند. این موضوع برای بانوان نیز صدق می کند، اما بیشتر آقایان تحت تاثیر قرار می گیرند.
عارضه 7: مشکلات تنفسی و آپنه خواب
یکی از خطرات اضافه وزن برای بدن بروز مشکلات تنفسی و آپنه خواب است. اضافه وزن خطر ابتلا به مشکلات تنفسی را چندین برابر افزایش می دهد. یکی از شایع ترین این مشکلات آپنه خواب است. در چنین شرایطی راه هوایی فوقانی مسدود می شود و این موضوع باعث تنفس نامنظم خواهد شد. افرادی که اضافه وزن دارند چربی بیشتری در اطراف گردن خون دارند و این موضوع باعث کوچک تر شدن راه های هوایی خواهد شد. آپنه خواب باعث خر و پف شده و کیفیت خواب را کاهش می دهد.
عارضه 8: استئوآرتریت
استئوآرتریت یکی از مشکلات شایعی سلامتی است که باعث درد، تورم، کاهش حرکت در مفاصل و سفتی آن خواهد شد. چاقی یک عامل بسیار خطرناک باعث استئوآرتریت است و می تواند احتمال بروز آرتروز در زانو، لگن و مچ پا را افزایش دهد. اضافه وزن و چاقی بار بیشتری را به غضروف ها و مفاصل وارد می کند. اگر چربی های اضافه در بدن شما وجود داشته باشند، ممکن است خون شما دارای سطوح بالاتری از مواد التهاب زا باشد.
بیشتر بخوانید: دیسک کمر از علل، علائم و درمان این بیماری
عارضه 9: بیماری های کیسه صفرا و پانکراس
یکی دیگر از معایب چاقی، افزایش خطر ابتلا به بیماری های کیسه صفرا مانند سنگ کیسه صفرا است. افرادی که چاق هستند ممکن است بیشتر از سایر افراد دارای کلسترول و چربی در صفرا باشند و این موضوع می تواند دلیلی برای ایجاد سنگ کیسه صفرا باشد. همچنین ممکن است کیسه صفرا بزرگ شود و به خوبی کار نکند.
عارضه 10: بیماری های کلیوی
بیماری های کلیوی به منزله آسیب دیدن کلیه ها و عدم عملکرد مناسب آن ها است. چاقی می تواند خطر ابتلا به دیابت و فشار خون را افزایش دهد که این عوامل خود باعث بروز بیماری های مزمن کلیوی می شوند. حتی اگر دیابت یا فشار خون بالا ندارید، همچنان چاقی ممکن است خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه را افزایش دهد و پیشرفت آن را تسریع کند.
جمع بندی
در این مقاله در مهم ترین عوارض چاقی صحبت کردیم. هر یک از عوارض ذکر شده می توانند بسیار خطرناک باشند، اما اگر فقط چند درصد از وزن خودتان را کاهش دهید، کمتر شاهد عوارض ناشی از چاقی و اضافه وزن خواهید بود. دوری از مصرف کربوهیدرات، غذاهای پر کالری و حاوی چربی بالا به شما برای کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام کمک می کنند.