5 آبان 1402 توسط modir 6 دیدگاه

وگن چیست و فرق آن با گیاه خواری چیست

ممکن است بارها و بارها نام رژیم غذایی گیاهخواری و وگان را شنیده باشید. این روزها این سبک از رژیم غذایی بسیار باب شده است و مخاطبان خاص خود را دارد. اگر شما هم جز علاقه‌‎مندان به این رزیم هستید، داشتن اطلاعات دقیق درباره آن‌ها می‌تواند به شما کمک کند.

بسیاری از افراد تصور می‌کنند که رژیم غذایی گیاهخواری و رژیم غذایی وگان یکی هستند! در حای که به هیچ وجه اینطور نیست! این دو رژیم غذایی، تفاوت‌هایی را با یکدیگر دارند. تفاوت‌هایی آشکار که سبب می‌شود تا دو دسته مختلف برای این رژیم وجود داشته باشد. اگر برای شما هم تفاوت وگان با گیاهخواری سوال شده است، همراهی با ادامه این مقاله به شما کمک می‌کند.

در این مقاله با بررسی چیستی رژیم غذایی گیاهخواری و وگان به صورت مجزا، به شما کمک خواهیم کرد تا بتوانید چیستی هریک را به خوبی درک کنید. در نهایت، با کنار هم قرار دادن این دو رژیم، تفاوت‌های آن‌ها را پیدا خواهیم کرد. تفاوت‌هایی که برای شما آشنایی بیشتری را به ارمغان خواهد آورد و می‌تواند سبب انتخاب بهتر رژیم غذایی مورد نظر برای شما شود.

گیاه‌خواری چیست و در چه معنایی به کار می‌رود؟

در اولین قدم برای پیدا کردن تفاوت وگان و گیاهخواری، به سراغ چیستی رژیم غذایی گیاهخواری آمده‌ایم. از آنجایی که گیاهخواری رواج بیشتری را نسبت به وگان دارد، ارائه توضیحات و ایجاد آشنایی با آن می‌تواند ساده‌تر از رژیم غذایی وگان باشد. در یک رژیم غذایی گیاهخواری، مصرف گوشت ممنوع است. این تنها نقطه اشتراک بین دو رژیم گیاهخواری و وگان است!

در واقع در رژیم غذایی گیاهخواری، خوردن هر محصول حیوانی دیگری به جز گوشت آزاد است. انواع محصولات لبنی مانند ماست، پنیر، شیر، خامه، تخم‌مرغ، دوغ، کره و موارد مشابه کاملا آزاد است. در کنار آن تمامی دانه‌ها نیز در این رژیم مورد استفاده قرار می‌گیرند. دانه‌هایی مانند انواع آجیل و تخمه، ادویه‌جات مختلف، سبزیجات و میوه‌های متنوع همگی در یک رژیم غذایی گیاهخواری مورد استفاده قرار می‌گیرند. ممکن است برای شما سوال شود که پس چه چیزی در این رژیم ممنوع می‌شود؟ برای رسیدن به پاسخ این پرسش، در ادامه مقاله همراهی‌مان کنید!

فرد گیاهخوار از خوردن چه غذاهایی اجتناب می‌کند؟

حال که با چیستی رژیم غذایی گیاهخواری آشنا شدید، لازم است تا نسبت به غذاهای ممنوع شده در رژیم غذایی گیاهخواری بیشتر بدانید. یک فرد گیاهخوار، در رژیم غذایی خود، تنها از خوردن گوشت صرف نظر می‌کند. با اینکه ممکن است بسیاری از محصولات حیوانی دیگر را نیز این افراد استفاده نکنند، اما در حالت کلی رژیم غذایی گیاهخواری تنها منوط به عدم استفاده از گوشت است.

انواع مختلف گوشت‌ها از گوشت سفید مانند ماهی و مرغ گرفته تا انواع مختلف گوشت قرمز گوسفند، گاو، خوک یا هر حیوان دیگری در این رژیم ممنوع است. در واقع یک فرد گیاهخوار، تنها از خوردن گوشت و به هر صورتی امتناع می‌کند. اگر فکر می‌کنید، این رژیم ساده است، تنها کافی است تا یک هفته گوشت و آب گوشت را از وعده‌های غذایی خود حذف کنید. حذف کردن سوسیس و کالباس حیوانی را نیز فراموش نکنید!

رژیم غذایی وگان چیست؟ چگونه وگانیسم می‌شوند؟

پس از آشنایی با رژیم غذایی گیاهخواری، لازم است تا به سوال وگان چیست پاسخ دهیم. رژیم غذایی وگان، شباهت‌هایی را به رزیم غذایی گیاهخواری دارد. در این رژیم غذایی، استفاده از هرگونه محصولات حیوانی ممنوع اعلام شده است. در واقع، فردی که از یک رژیم غذایی وگان پیروی می‌کند، برای داشتن زندگی سالم‌تر به دنبال عدم استفاده از هرگونه محصولات حیوانی است. این افراد معتقد هستند که برای زندگی آن‌ها هیچ حیوانی نباید کشته شود. از همین رو نه تنها گوشت، که هیچ محصول تولید شده دیگری از حیوانات را نیز به مصرف نمی‌رسانند.

از همین رو واضح است که میزان محدودیت در این رژیم از رژیم غذایی گیاهخواری بیشتر است. اگر به دنبال محدودیت‌های دیگر این رژیم غذایی هستید، ادامه مقاله را همراه ما باشید.

رژیم وگان چیست | مرکز پرستاری توانا

غذاهای ممنوع در رژیم غذایی وگان چه چیزهایی هستند؟

همان‌طور که گفته شد، در یک رژیم غذایی وگان، مصرف تمامی محصولات حیوانی ممنوع هستند. آن‌ها علاوه بر عدم مصرف گوشت و انواع سفید و قرمز آن، دیگر محصولات حیوانی دیگر را نیز استفاده نمی‌کنند. اصلی‌ترین محدودیت‌های یک رژیم غذایی وگان عبارت است از:

  • انواع گوشت سفید و قرمز
  • انواع مختلف لبنیات حیوانی مانند شیر، ماست، کره، پنیر کشک، دوغ، …
  • تخم مرغ
  • عسل
  • کازئین
  • ژلاتین
  • پپسین
  • آلبومین
  • کرمین
  • شلاک
  • هرگونه روغن حیوانی

و تمامی غذاهای آماده شده از مواد بالا! در واقع در یک رژیم غذایی وگان، استفاده از هر غذایی که رد پایی از یک حیوان را در خود داشته باشد، ممنوع است! موضوعی که این رژیم را به یک رژیم سخت و دشوار تبدیل ساخته است!

حال تفاوت رژیم غذایی وگان و گیاهخواری را بیابید!

حال که تمامی نکات مطرح شده را خواندید، حتما به خوبی تفاوت وگان و گیاهخواری را درک کرده‌اید. در واقع در یک رژیم غذایی گیاهخواری تنها خوردن گوشت ممنوع می‌شود. این در حالی است که یک فرد دارای رژیم غذایی وگان، از خوردن هر محصول تولید شده‌ای از حیوانات محروم است. نه تنها گوشت حیوان که هر محصول دیگری! در برخی موارد حتی استفاده از لباس‌های تولید شده از پوست حیوانات را نیز محروم و ممنوع می‌دانند!

کسانی که به رژیم غذایی وگان اعتقاد دارند، به دنبال داشتن زندگی بدون کشتن و قربانی کردن حیوانات هستند. در واقع آن‌ها معتقدند که حیوانات را نباید برای استفاده خود به کار گرفت و از آن‌ها بهره‌کشی کرد. این اعتقاد سبب شده است تا افراد وگانیسم، از خوردن هرگونه غذا با رد پای حیوانی، اجتناب کنند.

مزایای اصلی استفاده از رژیم وگان و گیاهخواری برای سلامتی

حال که به سوال وگان چیست خود جواب دادید و تفاوت وگان و گیاهخواری را درک کردید، ممکن است برای شما مزایای استفاده از این دو رژیم سوال شده باشد. این دو رژیم غذایی، مانند هر رژیم غذایی دیگری بر مبنای استدلال و دلایل مشخصی بنا شده‌اند. دلایلی که سبب محبوبیت آن‌ها شده و به عنوان مزایای این رژیم شناخته می‌شود. اصلی‌ترین مزایای این دو رژیم غذایی عبارت است از:

  • کاهش ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی
  • کاهش میزان چربی و کلسترول منفی در بدن
  • کاهش میزان چربی و کلسترول منفی در بدن
  • کاهش وزن و کاهش احتمال ابتلا به چاقی مفرط
  • کاهش نارسایی قلبی و عروقی و نارسایی در کلیه‌ها
  • افزایش سرعت سوخت و ساز در بدن به وسیله رژیم مناسب
  • کنترل بهتر میزان قند موجود در خون و جلوگیری از ابتلا به دیابت
  • از بین بردن فشار خون بالا و متعادل کردن میزان فشار خون در بدن

معایب و ضررهای رژیم وگن

حال به معایب این رژیم می پردازیم یکی از ضررای مشکلات اصلی رژیم وگن محدودیت شدید در مصرف مواد غذایی است. در رژیم وگان، بسیاری از گروه‌های غذایی از جمله گوشت، ماهی، محصولات لبنی، غلات و حاصلات خشک ممنوع شده و بسیاری از مواد غذایی ضروری برای سلامتی بدن از رژیم حذف می‌شوند. این محدودیت‌ها می‌توانند منجر به کمبود مواد مغذی مورد نیاز برای بدن شما شوند و مشکلات مختلفی مانند کاهش انرژی، ناراحتی معده و روده، ضعف عضلات و کاهش سیستم ایمنی بدن را به همراه داشته باشند.

ضرر دیگری که این رژیم دارد، عدم توازن مواد مغذی است. چربی‌ها، پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها همگی در مواد غذایی مورد نیاز برای سلامتی بدن مهم هستند و نقص آن‌ها منجر به مشکلات جدی مانند اختلال در فعالیت‌های مغزی، ضعف عضلانی، کاهش ایمنی بدن و اختلالات هورمونی می‌شود. در رژیم وگن، به ویژه در صورتی که به درستی برنامه ریزی نشده باشد، می‌تواند باعث بروز این نقصان شود و به طور کلی سلامتی شما را به خطر بیاندازد.

جمع بندی پایان مقاله

وگان و گیاهخواری، دو رژیم غذایی بر مبنای غذاهای گیاهی هستند. این دو رژیم که در برخی موارد مشابهت‌هایی را دارند، گاه با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند. از همین رو در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی تفاوت وگان و گیاهخواری به شما کمک کنیم تا شناخت بهتری را از این دو رژیم داشته باشید. شناختی که به وسیله پاسخ به سوال وگان چیست و در ادامه بیان و بررسی رژیم گیاهخواری در کنار رژیم وگان سعی کردیم به سادگی و راحتی به آن دست پیدا کنید! امید است خواندن این مقاله و نکات بیان شده در آن، بتواند به شما در انتخاب یک رژیم غذایی بهتر کمک کننده باشد.

(06) دیدگاه

  1. سینا سیروسی
    3 مهر 1402

    یه خسته نباشی میگم به تیم مرکز پرستاری توانا که مقاله ای به این خوبی نوشتن، واقعا مطلب کم نظیری در راجب با رژیم وگن و وگانیسم در بستر اینترنت است

    پاسخ
    • modir
      8 مهر 1402

      هدف تیم پرستاری توانا دقیقا همین آگاه سازی و تولید محتوای ارزشمند است 🙏

      پاسخ
  2. Erfan
    5 مهر 1402

    خیلی مطلب مفید و جالبی بود مرسی از سایت خوبتون🙏

    پاسخ
    • modir
      8 مهر 1402

      مرسی از وقتی که گذاشتین برای مطالعه این مقاله 🙏

      پاسخ
  3. حسین
    5 مهر 1402

    تشکر میکنم از تیم تحریریه مرکز پرستاری توانا برای نوشتن این مقاله

    پاسخ
    • modir
      8 مهر 1402

      خواهش میکنم 🙏

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *